Нутритивни вредности во 100 грама 
Калории
        Јаглехидрати
               Вода
Масти
- од кои полинезаситени,
мононезаситени
Природни влакна
Натриум
Калиум
Калциум
Селен
Магнезиум
   331 kcal
   64,06 гр
     9,31 гр
 15,220 гр

   2,339 гр
   3,014 гр
   42,60 гр
        50 мг
      955 мг
    1280 мг
     4,60 мг
      220 мг
ПотеклоМодификацииПакување
100 % органскиБез ГМОЌесичка/Тегличка
Рузмарин (Rosmarinus officinalis) е мало зимзелено растение чии ливчиња се употребуваат за зачунување на храна. Потекнува од медитеранскиот регион, а е натурализиран низ поголемиот дел од Европа, и главно се одгледува каде преовладува топла клима. Ливчињата имаат остар, помалку горчлив вкус и генерално се употребуваат умерено, суви или свежи, за зачинување на јадења, особено за јагнешко, кокошкино и паткино месо, колбаси, морска храна, полнења, чорби, супи, компири, домати, репка, други зеленчуци и за пијалаци. Во античките времиња се верувало дека рузмаринот ја зајакнувал меморијата, а во литературата и фолклорот претставува симбол за признавање и верност. Рузмаринот е малку стимулативен, а во традиционалната медицина претставувал позната ароматична состојка за тоници и линименти. Денес миризливото масло од рузмаринот се користи во бројни тоалетни производи и во пијалокот вермут. 

Достапен во: Тинекс, Рамстор, Жито маркет, Стокомак, Веро, Пакет.мк, Маркет Зур, Кипер, Кам, Гранап, Гиго Трејд, Омер Компани, Дил Маркетс, Атва Маркет, Балкопром, Футура, Дисконт М, Рисал.