ПотеклоМодификацииПакување
100 % природноБез ГМОКесичка / Тегличка
Куркумата е цветно растение, Curcuma longa од семејството на ѓумбир, Zingiberaceae, чии корени се користат при готвење.  Правот од куркума има топол, горчлив, вкус налик на црн пипер и арома на земја, како сенф. Куркумата претставува богат извор на железо,магнезиум,цинк,манган,витамин Б6,витамин Ц,витамин Е,диетални влакна. Во современата наука како и во традиционалната медицина високо се цени нејзиниот лековит ефект заради содржината на алкалоидот куркумин кој е основниот состав на растението. Куркумата како зачин се користи во различни јадења, најчесто во индиски специјалитети, супи, чорби, подготовка на месо особено пилешко, рижото, паста итн., но за да ги задржи хранливите состојки треба да се додаде при крајот на готвењето.

Во вреќичка достапна во: СТОКОМАК, КИППЕР, ВЕРО, РАМСТОР, ТИНЕКС, ЖИТО, ЗУР, ДИМ, ГИГО, ФУТУРА, ОМЕР, ДИСКОНТ М, МБ ИЛИНДЕН, ЕР ГРОС, ИРНЕКС, ПАКЕТ, ПАНИ.

Во тегличка достапна во: ВЕРО, РАМСТОР, ТИНЕКС, ФУТУРА, ПАНИ.