Нутритивни вредности во 100 грама 

Калории
Протеини
Јаглехидрати
Природни влакна
Масти
Натриум
Калиум
Железо
Витамин

 
 375 kcal
17,88 гр
 44,24 %
   10,5 %
 22,27 %
   168 мг
 1788 мг
66,36 мг
А, Б2, Б6

 
ПотеклоМодификацииПакување
100 % природно
                      Без ГМО       
Ќесичка /Тегличка
Кимион е исушениот плод на Cuminum cuminym, мало тенко растение со бели или розови цветови кое потекнува од Медитеранот, а се одгледува и во Индија, Кина, Мексико. Има карактеристично силна и тешка арома, додека вкусот е топол и е сличен на кимот. Кимионот е особено популарен во Азиската, Северно-африканската и Латино-американската кујна, и претставува неопходна компонента во многу миксови од зачини, како миксови со кари и чили, и во индискиот специјалитет Чатни. Некогаш кимионот на големо се користел за медицински цели, а денес маслото од кимионот се користи за парфеми, зачинување на некои ликери како и за медицинска употреба. 

Достапен во: Тинекс, Рамстор, Жито маркет, Стокомак, Веро, Пакет.мк, Маркет Зур, Кипер, Кам, Гранап, Гиго Трејд, Омер Компани, Дил Маркетс, Атва Маркет, Балкопром, Футура, Дисконт М, Рисал.