Нутритивни вредности во 100 грама 
Калории
Протеини
Масти
Јаглехидрати
Вода
Натриум
Калиум
Калциум
Фосфор
Железо

Витамин
 
  289 kcal
 14.76 гр
 12.95 гр
 55.74 гр
 10,24 гр
      34 мг
  2349 мг
   0,17 мг
    345 мг
       23,59мг    
     А, Аскорбинска к-на   

 
ПотеклоМодификацииПакување
100 % природноБез ГМОКесичка 

Црвениот пипер е зачин кој се прави од пиперка (Capsicum annum), потекнува од Мексико, Централна Америка, Јужна Америка и Западна Индија. Пиперката се одгледува скоро низ целиот свет. Културите се засадуваат во рана пролет, а жетвата е во лето и на есен, кога пиперките се сјајни и зрели. Потоа пиперките се сушат и преку посебен процес на мелење се добива зачинот црвен пипер. 
Пиперката содржи малку шеќер, чија содржина се разликува во зависност од сортата, и е побогата со Витамин Ц од агрумите, односно цитрусните овошја. Розевата пиперка од Унгарија, генерално се смета дека е најдобрата сорта пиперки. 
Црвениот пипер е познат зачин во многу кујни низ светот. Најчесто се употребува на Балканот, во Унгарија, Шпанија и Мексико. Особено се поврзува со унгарската кујна како основа за лути, зачинети унгарски чорбести јадења, како гулашот.


Достапен во: Тинекс, Рамстор, Жито маркет, Стокомак, Веро, Пакет.мк, Маркет Зур, Кипер, Кам, Гранап, Гиго Трејд, Омер Компани, Дил Маркетс, Атва Маркет, Балкопром, Футура, Дисконт М, Рисал.