Циметот е зачин добиен од внатрешната кора на неколку видови дрвја од родот Цинамом. Циметот се користи главно како ароматичен зачин и адитив за ароматизација во широк спектар на кујни, слатки и солени јадења, житарки за појадок, храна за ужина, чај и традиционална храна. Аромата и вкусот на циметот произлегуваат од неговото есенцијално масло и главната компонента цинамалдехид, како и од бројни други состојки, вклучително и еугенолот.Cinnamomum verum, што во превод значи „вистински цимет“, потекнува од Индија, Шри Ланка, Бангладеш и Мјанмар. Увезен е во Египет веќе во 2000 година п.н.е., а се користел за балсамирање мумии. Поради неговата вредност бил споредуван со златото. Циметот е извор на витамини и минерали, содржи калциум, железо, манган, витамин Ц и витамин К и диететски влакна.
Цимет во вреќичка достапен во: КАМ, ВЕРО, РАМСТОР, ТИНЕКС, ЖИТО, ЗУР, ДИМ, ГИГО, ФУТУРА, ОМЕР, ДИСКОНТ М, МБ ИЛИНДЕН, ЕР ГРОС, ИРНЕКС, ПАКЕТ, ПАНИ.
Цимет во тегличе достапен во: КАМ, ВЕРО, ТИНЕКС, ФУТУРА.