Босилекот (Ocimum basilicum), кој исто така се нарекува и сладок босилек, се одгледува заради неговите ароматични ливчиња. Босилекот најверојатно потекнува од Индија и најмногу се одгледува како кујна билка. Ливчињата се употребуваат свежи или суви за зачинување на меса, риба, салати и сосови. Чајот од босилек пак, е стимулант. Растението екстремно сензитивно на студено време, така што најдобро расте во топли клими. Сувите сорти со големи ливчиња имаат миризлива арома која малку потсеќа на анасон и на топол, сладок, ароматичен и средно пикантен вкус. Додека сувите ливчиња на обичниот босилек се помалку миризливи а повеќе пикантни во вкусот. 

Достапен во: ВЕРО, РАМСТОР, ТИНЕКС, ЖИТО, ЗУР, ДИМ, ГИГО, ФУТУРА, ОМЕР, ДИСКОНТ М, МБ ИЛИНДЕН, ЕР ГРОС, ИРНЕКС, ПАКЕТ, ПАНИ.