7 придобивки од лешниците

Лешниците може да го подобрат здравјето на една личност со:

1. Поддршка на здрави движења на дебелото црево - Лешниците се добар извор на диететски влакна. Јадењето многу влакна поттикнува редовно движење на дебелото црево и помага да се спречи запек.

2. Намалување на зголемувањето на телесната тежина - Според последните истражувања, јадењето јаткасти плодови може да им помогне на некои луѓе да добијат помалку тежина.

3. Заштита од оштетување на клетките - Лешниците се богати со антиоксиданти, кои се соединенија кои штитат од оксидација на клетките. Тие го намалуваат степенот на оштетување на клетките од слободните радикали. Лешниците содржат антиоксиданс витамин Е.

4. Намалување на холестеролот - Јадењето лешници може да помогне во намалување на холестеролот.

5. Подобрување на чувствителноста на инсулин - Јадењето мешавина од јаткасти плодови што вклучува лешници може да помогне во подобрувањето на чувствителноста на инсулин.

6. Поддршка на здравјето на срцето - Лешниците може да помогнат да се промовира здраво срце.

7. Намалување на воспалението - Јадењето лешници може да помогне во олеснување на воспаленија.

Путерот од лешник и лешник+какао на Рајска Градина ви ги препорачуваме како извор на витамини и диететски влакна.

Внимание: Лешникот може да предизвика алергија кај лица кои имаат докажана алергија на јаткасти плодови. *Овој текст е од информативен и комерцијален карактер. Секоја информација објавена на овој блог не е наменета како замена за информиран медицински совет.

Поврзани блог статии