Нутритивни вредности во 100 грама 
                                       /
                    

 
/

 
ПотеклоМодификацииПакување
100 % природно
                                 /
Ќесичка (блага/лута)
Шарена сол е традиционален македонски зачин кој се прави од мелена пченка, која потоа се пече. На пченката се додава сол и зачините чубрица, оригано и ноктец. Тоа е благата шарена сол, а за истата да стане лута потребно е само да се додаде уште зачинот буковец лут. 

Достапна во ќесичка: Тинекс, Жито Велес, Стокомак, Грандпром Зур, Гиго Трејд, Принц, Гранап, Омер компани, Денар дисконт, МБ Илинден, Футура, Меше промет, Шопе, Карат, Семафор, Балкопром, Монтенегро.