В Н И М А Т Е Л Н О И З Б Р А Н И
Почетна
Производи
Продажни места
Настани
За нас
Контакт
Зачини - Мајчина душица
Нутритивни вредности
во 100 грама
Калории
Протеини
Масти
Јаглехидрати
-од кои шеќери
-Природни влакна
Натриум
Калиум
Витамин
276 kcal
9,11 гр
7,43 гр
63,94 гр
1,71 гр
37 гр
55 мг
814 мг
А, Ц, Калциум, Железо
Потекло
Модификации
Пакување
100 % Природно
Без ГМО
Ќесичка/Тегличка
Мајчина душица (Thymus vulgaris),
е билка позната по аромата и вкусот на своите суви ливчиња и цветни врвови. Мајчината душица е ниско растечка грмушка и вообичаено се одгледува како годишно растение, иако може да издржи како зимзелено повеќегодишно растение во топлите клими. Мајчината душица доаѓа од Евроазија а се одгледува низ целиот свет. Се употребува за зачинување на широк опсег на јадења , вклучувајќи живина, смеси, риба, јајца, меса, сосови, супи, зеленчук, сирења и тестенини. Мајчината душица е една од билките која се употребува за Бенедиктинскиот ликер и е карактеристичен зачин во традиционалното англиско јадење од зајачко месо. Главната компонента на есенцијалното масло е тимол или камфор од мајчина душичка, која се користи во производството на парфеми и средства за чистење, а некои сорти се одгледуваат и како украсни покривки од земја.
Палета на производи
Зачини
Семиња
Мусли / Корнфлекс
Чаеви
Популарни статии
Мајчина душица
02.02.2022
Зачинот кој ја крие тајната за добра Цезар салата
08.08.2018
Tаратур салата мезе и оброк
06.08.2018
Види ги сите популарни блог статии