Нутритивни вредности во 100 грама 
Калории
Протеини
Масти
-од кои заситени
Јаглехидрати
-од кои шеќери
Природни влакна
Сол
Натриум
Калцим
Железо
Магнезиум
Селен
Витамин 
  362 kcal
  19,8 гр
  14,6 гр
    0,6 гр
  15,6 гр
    0,6 гр
     38 гр
0,043 гр
     17 мг
   689 мг
16,23 мг
   258 мг
     12 мг
    А
ПотеклоМодификацииПакување
100 % органскиБез ГМОЌесичка
Ким е исушениот плод од растението (Carum Carvi). Потекнува од Европа и западна Азија а се одгледува уште од дамнешни времиња. Кимот има карактеристична арома и топол помалку остар вкус. Се употребува за зачинување на меса, лебови и сирења како и во некои јадења од зелечук како колеслав салата. Кимот е исто така карминатив, односно од него може да се направи чај кој ги смирува гасовите и надуеноста во стомакот. Плодот или уште како се нарекува и семето на кимот е од светло до темнокафена боја.

Достапен во ќесичка: Тинекс, Рамстор, Жито Велес, Грандпром Зур, Гиго Трејд, Принц, Гранап, Омер компани, Денар дисконт, МБ Илинден, Футура, Меше промет, Шопе, Карат, Семафор, Балкопром, Монтенегро.