Нутритивни вредности во 100 грама 
Калории
Протеини
Масти
Јаглехидрати
Шеќер
Природни влакна

Вода
Натриум
Калиум
Калциум
Железо
Магнезиум
Витамин
332 kcal
 16,8 гр
 0,76 гр
72,71 гр 
 24,3 гр

   9,9 гр
 6,45 мг
    26 мг
1101 мг
    80 мг
 2,75 мг
                         3,58 мг
                       Ц, Б1, Б2
ПотеклоМодификацииПакување
100 % природноБез ГМОЌесичка
Буковецот е зачин кој се прави од пиперка (Capsicum annum), потекнува од Мексико, Централна Америка, Јужна Америка и Западна Индија. Пиперката се одгледува скоро низ целиот свет. Културите се засадуваат во рана пролет, а жетвата е во лето и на есен, кога пиперките се сјајни и зрели. Потоа пиперките се сушат и се дробат за да се добие зачинот буковец.
Пиперката содржи малку шеќер, чија содржина се разликува во зависност од сортата, и е побогата со Витамин Ц од агрумите, односно цитрусните овошја. Розевата пиперка од Унгарија, генерално се смета дека е најдобрата сорта пиперки. 
Буковецот е познат зачин во многу кујни низ светот. Најчесто се употребува на Балканот, во Унгарија, Шпанија и Мексико. Особено се поврзува со унгарската кујна како основа за лути, зачинети унгарски чорбести јадења, како гулашот.


Достапен во ќесичка: Тинекс, Рамстор, Жито Велес, Кам Маркет, Киппер Маркет, Грандпром Зур, Гиго Трејд, Гранап, Омер компани, Денар дисконт, МБ Илинден, Футура, Меше промет, Шопе, Карат, Семафор, Балкопром, Монтенегро.