Нутритивни вредности во 100 грама 
Калории
Протеини
Јаглехидрати
Масти

Натриум
Калиум
Калциум
Железо
Фосфор
Тиамин
Ниацин
Рибофлавин
Вода
Витамин
251 kcal
14,37 гр
60,96 гр
  3,98 гр
    34 мг

 3433 мг
  2,11 гр
     42 мг
   490 мг
 0,148 мг
 6,948 мг

 0,316 мг
                          6,34 гр
                            А, Ц
ПотеклоМодификацииПакување
100 % органскиБез ГМОЌесичка / Тегличка
Босилекот (Ocimum basilicum), кој исто така се нарекува и сладок босилек, се одгледува заради неговите ароматични ливчиња. Босилекот најверојатно потекнува од Индија и најмногу се одгледува како кујна билка. Ливчињата се употребуваат свежи или суви за зачинување на меса, риба, салати и сосови. Чајот од босилек пак, е стимулант. Растението екстремно сензитивно на студено време, така што најдобро расте во топли клими. Сувите сорти со големи ливчиња имаат миризлива арома која малку потсеќа на анасон и на топол, сладок, ароматичен и средно пикантен вкус. Додека сувите ливчиња на обичниот босилек се помалку миризливи а повеќе пикантни во вкусот. 

Достапен во ќесичка: Тинекс, Рамстор, Жито Велес, Грандпром Зур, Гиго Трејд, Гранап, Омер компани, Денар дисконт, МБ Илинден, Футура, Меше промет, Шопе, Карат, Семафор, Балкопром, Монтенегро.
Достапен во тегличка: Тинекс.