Нутритивни вредности во 100 грама 

Калории
Протеини
Јаглехидрати
Природни влакна
Масти

 


339 kcal
17.60 %
 50,02 %
 14,60 %
 15,90 %
     

 
ПотеклоМодификацииПакување
100 % ОрганскиБез ГМОЌесичка
Анасонот е исушениот, зрел плод на растението Pimpinella anisum. Потекнува од Египет и Источниот Медитеран, а денес се одгледува и во Кина, Мексико, САД и други земји. Анасонот има сладникав вкус, а се додава во тестенини, месо, зеленчук. Анасонот може да се консумира и како чај поради неговото смирувачко дејство врз надуеност на стомакот предизвикана од гасови, познато уште од праисториско време. Кај нас есенцијалното масло од анасонот традиционално се користи при подготовка на познатиот македонски пијалак, мастика. 

Достапен во ќесика: Тинекс, Жито Велес, Грандпром Зур, Гиго Трејд.